Matsvinn
FOREBYGGING AV MATSVINN - NOEN TIPS TIL Å KASTE MINDRE MAT
- Planlegg innkjøpene - presise varebestillinger
- Sjekk holdbarhet ved varemottak - temperatur/skade?
- Lagring - hold orden og vær bevisst på god rullering
- Sjekk jevnlig temperatur på de ulike lagrene
- Matens holdbarhet er avhengig av riktig oppbevaring
- Godt planlagte ukesmenyer - planlegg ut i fra hva som er på lager
- Gode rutiner på hva som skal sorteres/benyttes i nye retter -implementere rutinene godt hos de ansatte
- Benytt hele råvaren - på mange grønnsaker kan både stilk, røtter, blomst, blader benyttes.
- Heng opp plakat (god synlig) med påminnelser ang. matsvinn - f.eks. fest en lapp på matavfallet ’MÅ dette kastes?’
- Benytt mindre tallerkener - mengde mat begrenses automatisk
- Bruk mindre serveringsbestikk i salatbaren/buffet
- Ikke sett opp for mye mat på buffeten med en gang, fyll heller oftere på
- Vurdere posjonering vs. selvforsyning avhengig av hva som serveres
- Informasjon til de bespisende om fokuset på matsvinn - positivt!
- Gjør restematen til noe spennende - egen rett på menyen
- Innfør ”suppedag” eller ”grytedag” for å bruke restene man ofte får i slutten av uken. Egner seg godt til å lage i store porsjoner og fryse ned.
RESTEMAT
LAG RESTEMAT
Kokt pasta kan bli lunsjsalat, smårester fra løk og andre grønnsaker kan brukes i omelett, kokte poteter kan stekes, kokte grønnsaker kan brukes til å jevne supper og sauser med, kokt fisk kan sammen med kokte grønnsaker og egg bli til restefiskekaker - det finnes et utall muligheter. Husk bare å bruke restene så raskt som mulig.
BRØDKRUTONGER
En flott måte å bruke opp tørt/gammelt brød. Kutt i biter, hell over olje, og krydre etter ønske. Bruk det du har fra før av smakstilsetninger. Krutonger kan smake av både søtt og salt. Stek i ovnen på 200ºC til de er gylne og sprø. Oppbevares i ren, tett beholder. Holdbar i ca 1mnd. Perfekt til salatbaren, supper etc. Brød til overs
kan også brukes til toast og brødrasp.
BLOMKÅLRESTER
- Blomkålris
Riv blomkål (rester) på et rivjern og press over sitronsaft. Smelt smør i en stekepanne. Krydre blomkål m/salt og pepper, finhakk og ha i hvitløk. Fres alt på middels sterk varme i ca. 2 min. Bland gjerne blomkålrisen med ris. Bland gjerne 50/50 med brokkoli. - Grønnsaksjuice
Lag en sunn og smakfull grønnsaksjuice.
MELKEPRODUKTER OG DATO
Melk, fløte og rømme som har gått ut på dato kan fint brukes i vaffelrøre eller middagsretter. Spesielt kan syrnede melkeprod. som kefir, yoghurt og rømme holde seg godt ut over datostemplingen.
Lag for eksempel omelett, pannekake, grateng, gryte etc.
MATSVINN - HUSKELAPP
Vanlige kilder til svinn er:
- Vareleveranse
- Innkjøp og lager
- Menyplanlegging
- Tilberedning
- Produksjon
- Prising
GODT MODEN FRUKT/GRØNNSAKER - Ikke kast - men nyt
- Overmoden frukt kan tørkes eller lag syltetøy.
- Bruk overmoden tomat til pizzasaus, tomatsuppe, pasta og base.
- Bruk brune bananer til bananpannekake, smoothie eller bananbrød.
- Slappe grønnsaker benyttes i suppe.
- Hvis grønnsaker er slappe kan du redde de med et isbad.
RESTEMAT
Å rydde i lager/kjøl én dag i uken er en god vane. Og det du rydder, kan bli til fantastisk mat - f.eks. pai. Og så du får god samvittighet på kjøpet. Har du rester av frukt eller bær, lager du en fristende dessertpai, eller så blir rester av grønnsaker til de lekreste middagspaier eller smakfulle omeletter.