Matsvinn

FOREBYGGING AV MATSVINN - NOEN TIPS TIL Å KASTE MINDRE MAT

  • Planlegg innkjøpene - presise varebestillinger
  • Sjekk holdbarhet ved varemottak - temperatur/skade?
  • Lagring - hold orden og vær bevisst på god rullering
  • Sjekk jevnlig temperatur på de ulike lagrene
  • Matens holdbarhet er avhengig av riktig oppbevaring
  • Godt planlagte ukesmenyer - planlegg ut i fra hva som er på lager
  • Gode rutiner på hva som skal sorteres/benyttes i nye retter -implementere rutinene godt hos de ansatte
  • Benytt hele råvaren - på mange grønnsaker kan både stilk, røtter, blomst, blader benyttes.
  • Heng opp plakat (god synlig) med påminnelser ang. matsvinn - f.eks. fest en lapp på matavfallet ’MÅ dette kastes?’
  • Benytt mindre tallerkener - mengde mat begrenses automatisk
  • Bruk mindre serveringsbestikk i salatbaren/buffet
  • Ikke sett opp for mye mat på buffeten med en gang, fyll heller oftere på
  • Vurdere posjonering vs. selvforsyning avhengig av hva som serveres
  • Informasjon til de bespisende om fokuset på matsvinn - positivt!
  • Gjør restematen til noe spennende - egen rett på menyen
  • Innfør ”suppedag” eller ”grytedag” for å bruke restene man ofte får i slutten av uken. Egner seg godt til å lage i store porsjoner og fryse ned.

Last ned hvordan du skal oppbevare frukt HER (PDF)

Last ned hvordan du skal oppbevare grønnsaker HER (PDF)

 

RESTEMAT

LAG RESTEMAT

Kokt pasta kan bli lunsjsalat, smårester fra løk og andre grønnsaker kan brukes i omelett, kokte poteter kan stekes, kokte grønnsaker kan brukes til å jevne supper og sauser med, kokt fisk kan sammen med kokte grønnsaker og egg bli til restefiskekaker - det finnes et utall muligheter. Husk bare å bruke restene så raskt som mulig.

BRØDKRUTONGER

En flott måte å bruke opp tørt/gammelt brød. Kutt i biter, hell over olje, og krydre etter ønske. Bruk det du har fra før av smakstilsetninger. Krutonger kan smake av både søtt og salt. Stek i ovnen på 200ºC til de er gylne og sprø. Oppbevares i ren, tett beholder. Holdbar i ca 1mnd. Perfekt til salatbaren, supper etc. Brød til overs
kan også brukes til toast og brødrasp.

BLOMKÅLRESTER

  • Blomkålris
    Riv blomkål (rester) på et rivjern og press over sitronsaft. Smelt smør i en stekepanne. Krydre blomkål m/salt og pepper, finhakk og ha i hvitløk. Fres alt på middels sterk varme i ca. 2 min. Bland gjerne blomkålrisen med ris. Bland gjerne 50/50 med brokkoli.

  • Grønnsaksjuice
    Lag en sunn og smakfull grønnsaksjuice.

 

MELKEPRODUKTER OG DATO

Melk, fløte og rømme som har gått ut på dato kan fint brukes i vaffelrøre eller middagsretter. Spesielt kan syrnede melkeprod. som kefir, yoghurt og rømme holde seg godt ut over datostemplingen.
Lag for eksempel omelett, pannekake, grateng, gryte etc.

MATSVINN - HUSKELAPP

Vanlige kilder til svinn er:

  • Vareleveranse
  • Innkjøp og lager
  • Menyplanlegging
  • Tilberedning
  • Produksjon
  • Prising

GODT MODEN FRUKT/GRØNNSAKER - Ikke kast - men nyt

  • Overmoden frukt kan tørkes eller lag syltetøy.
  • Bruk overmoden tomat til pizzasaus, tomatsuppe, pasta og base.
  • Bruk brune bananer til bananpannekake, smoothie eller bananbrød.
  • Slappe grønnsaker benyttes i suppe.
  • Hvis grønnsaker er slappe kan du redde de med et isbad.

RESTEMAT

Å rydde i lager/kjøl én dag i uken er en god vane. Og det du rydder, kan bli til fantastisk mat - f.eks. pai. Og så du får god samvittighet på kjøpet. Har du rester av frukt eller bær, lager du en fristende dessertpai, eller så blir rester av grønnsaker til de lekreste middagspaier eller smakfulle omeletter.